loader image

H ΜΕΡΙΜΝΑ ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΤΡΙΤΟ EU MENTAL HEALTH AWARD 2021!

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα της Μέριμνας “ΣΥΝ-ΔΕΣΜΟΙ- Στηρίζοντας τη Σχολική Κοινότητα στη σκιά της πανδημίας” πήρε το 3ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Ψυχικής Υγείας 2021 (EU MENTAL HEALTH AWARD 2021)!

Ο θεσμός EU MENTAL HEALTH AWARD επιβραβεύει πρωτοβουλίες από τοπικές Αρχές και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο και συμβάλλουν στην πρόληψη, την αντιμετώπιση ή/και τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία. Στόχος είναι η αναγνώριση και ενθάρρυνση των τοπικών Αρχών και των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που έχουν αναπτύξει και δρομολογήσει εξειδικευμένες δραστηριότητες για την υποστήριξη ατόμων, των οποίων η ψυχική υγεία επηρεάστηκε ιδιαίτερα ή κινδύνευσε να επηρεαστεί.
https://ec.europa.eu/health/eu-health-policy/interest-groups/eu-health-award/2021-eu-health-award-mental-health_en

Η Μέριμνα επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΔΕΣΜΟΙ: Στηρίζοντας τη σχολική κοινότητα στη σκιά της πανδημίας», που στόχο έχει την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών ώστε να κατανοούν τις ανάγκες των παιδιών και εφήβων και να τους στηρίζουν με επάρκεια όταν αντιμετωπίζουν την απώλεια, το πένθος ή απειλητική για τη ζωή ασθένεια αγαπημένου τους προσώπου, ζητήματα ιδιαίτερα κρίσιμα την περίοδο της πανδημίας CΟVΙD-19. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει τη σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση εκπαιδευτικών Α’ θμιας και Β’ θμιας εκπαίδευσης της χώρας, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

Η Ευγενία Βαθάκου, Διευθύντρια και η Δανάη Παπαδάτου, Πρόεδρος του Δ.Σ., εκπροσώπησαν τη Μέριμνα στην τελετή απονομής των βραβείων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 4 Μαίου 2022, όπου και ανακοινώθηκαν οι νικητές για τις 3 πρώτες θέσεις (δύο για κάθε θέση). Την πρώτη θέση έλαβαν η A’ Πανεπιστημική Ψυχατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Γ. Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλονίκη και η οργάνωση Rio Neiva από την Πορτογαλία. Τη δεύτερη θέση έλαβαν η AFYA – Verein zur intrekulturellen Gesundheitsfondertung από την Αυστρία και η γαλλική ΑNEPF – Association Nationale des Etudiants en Pharmacie de France. Την τρίτη θέση έλαβαν η Μέριμνα και η ιταλική οργάνωση APAP – Associazone per lo studio della Asicologia Analitica e della Psicoterapia a orientamento junghiano.

Μαζί με το βραβείο, στη Μέριμνα δόθηκε και το ποσό των 12.000 ευρώ που θα ενισχύσει το έργο της.

Όλοι οι φορείς που τιμήθηκαν υλοποίησαν εξαιρετικές πρωτοβουλίες συμβάλλοντας με το έργο τους στην ψυχική υγεία πληθυσμών της κοινότητας ή χώρας που εκπροσωπούν.

Ένα μεγάλο μπράβο στην ομάδα των ψυχολόγων μας που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα Συμβουλευτικά Κέντρα Στήριξης στο Πένθος στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και σε όσους συνέβαλαν μέσα σε ένα κλίμα άψογης συνεργασίας στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Η Μέριμνα, στο πλαίσιο του εν λόγω έργου που υλοποιείται από το 2021, θα συνεχίσει με ακόμα 10 κύκλους επιμόρφωσης για σύνολο 1.500 εκπαιδευτικών απ΄ όλη την Ελλάδα, με χρηματοδότηση από το «Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου». Για τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο έχουν ήδη ανακοινωθεί και διεξάγονται τρείς κύκλοι επιμόρφωσης. Περισσότερα για το πρόγραμμα και τον τρόπο συμμετοχής σε αυτό μπορείτε να βρείτε εδώ: https://merimna.org.gr/epimorfotika-programmata/syn-desmoi/