Εγχειρίδια - Έντυπα - Εκδόσεις
Μέριμνα - Βιβλιοθήκη
Εκδόσεις
«Απώλειες Ζωής Γέφυρες Στήριξης: Κατευθύνσεις για τη στήριξη των μαθητών που θρηνούν» Δανάη Παπαδάτου και Ελένη Καμπέρη (Εκδόσεις Μέριμνα)
Συγγραφείς: Δανάη Παπαδάτου & Ελένη Καμπέρη, 2013
Το σχολείο συχνά αποτελεί το μοναδικό πλαίσιο όπου οι μαθητές μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα όσα βιώνουν μετά την απώλεια αγαπημένου προσώπου, η οποία ανατρέπει όσα ήταν δεδομένα στη ζωή τους. Σε αυτό βρίσκουν καταφύγιο, ενώ πολλές στρέφονται στους δασκάλους αναζητώντας τη στήριξή τους. Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και παρέχει έναν πλούτο πρακτικών πληροφοριών, που μπορούν να τους βοηθήσουν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά, αναγνωρίζοντας τις φυσιολογικές και ανησυχητικές αντιδράσεις των μαθητών τους, διευκολύνοντας το θρήνο τους και την ένταξη της απώλειας στην ιστορία της ζωής τους.
Περιλαμβάνει 6 ενότητες:
• Ο θάνατος στη ζωή των παιδιών και των εφήβων – Συζητήσεις και αγωγή μαθητών για το θάνατο στην τάξη
• Ο θρήνος των παιδιών και των εφήβων
• Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη στήριξη του παιδιού που θρηνεί
• Στήριξη της σχολικής κοινότητας μετά την απώλεια μέλους της
• Διαχείριση κρίσης και διαχρονικής στήριξης μετά από καταστροφικό γεγονός
• Στήριξη των εκπαιδευτικών- Δραστηριότητες στην τάξη για την επεξεργασία της απώλειας και τη διαχείριση του θρήνου
«Απώλειες στη Ζωή του Παιδιού»
Επιμέλεια: Μυρτώ Νίλσεν, 2005
Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει τις εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών του 3ου συμποσίου που οργάνωσε η Μέριμνα το 2003 με θέμα «Απώλειες στη Ζωή του Παιδιού». Μέσα από μια διεπιστημονική οπτική, αναλύει τον ψυχικό κόσμο του παιδιού που βρίσκεται αντιμέτωπο με μια οδυνηρή απώλεια, περιγράφει τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη ζωή του και προτείνει συγκεκριμένους τρόπους στήριξης.
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις ενότητες που αναφέρονται σε τρεις διαφορετικές απώλειες που βιώνουν κάποια παιδιά: (α) το χωρισμό των γονιών, (β) τη διάγνωση και πορεία μιας απειλητικής για τη ζωή ασθένειας και (γ) το θάνατο αγαπημένου προσώπου.
«Όταν η Χρόνια Αρρώστια και ο Θάνατος Αγγίζουν τη Σχολική Ζωή»
Επιμέλεια: Mυρτώ Νίλσεν, Δανάη Παπαδάτου
Αφορά μια έκδοση που περιλαμβάνει τις εισηγήσεις των Ελλήνων και ξένων εισηγητών που συμμετείχαν στο συμπόσιο «Όταν η αρρώστια και ο θάνατος αγγίζουν τη σχολική ζωή» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1998 από τη Μέριμνα σε συνεργασία με το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο ενότητες. Η πρώτη εστιάζει στο σοβαρά άρρωστο παιδί, τις επιπτώσεις της αρρώστιας στη ζωή του και τους τρόπους ένταξής του στη σχολική κοινότητα. Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στο παιδί που θρηνεί το θάνατο αγαπημένου προσώπου και αναλύει τις ιδιαιτερότητες του θρήνου των παιδιών, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους ο εκπαιδευτικός μπορεί να στηρίξει μαθητές που αντιμετωπίζουν απώλεια.
Τα θέματα αναπτύσσονται από έμπειρους επιστήμονες του χώρου, εκπαιδευτικούς που αντιμετώπισαν την αρρώστια και το πένθος στη σχολική κοινότητα, καθώς και μέσα από την κατάθεση προσωπικών μαρτυριών νέων ανθρώπων που αντιμετώπισαν τη σοβαρή αρρώστια ή το θάνατο αγαπημένου προσώπου.
Επιμέλεια και μετάφραση: Μυρτώ Νίλσεν, Δανάη Παπαδάτου
Η έκδοση περιλαμβάνει τις εισηγήσεις διεθνούς κύρους ομιλητών στο συμπόσιο “Το πένθος στη ζωή μας” που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 1996 από τη Μέριμνα σε συνεργασία με το International Work Group on Death, Dying and Bereavement. Αποτελείται από τις ακόλουθες τρεις ενότητες:
Η πρώτη ενότητα επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν το πένθος στη ζωή μας, στην παγκοσμιότητα του θρήνου αλλά και στη σχέση του θανάτου και του θρήνου με την πίστη. Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στο πένθος των ενηλίκων. Περιλαμβάνει τέσσερα κεφάλαια που περιγράφουν τη φυσιολογική διεργασία θρήνου αλλά και τις εκδηλώσεις του περιπλεγμένου θρήνου και τις ιδιαιτερότητες του παραγνωρισμένου θρήνου. Η τρίτη ενότητα αφορά το πένθος των παιδιών. Αναπτύσσονται οι ιδιαιτερότητες του θρήνου στην παιδική ηλικία καθώς και οι τρόποι στήριξής τους.
Ο επίλογος περιλαμβάνει την ιστορία και την πορεία της Dame Cicely Saunders, μιας διεθνούς κύρους προσωπικότητας που υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της ανακουφιστικής φροντίδας, με την ίδρυση του πρώτου στον κόσμο ξενώνα, το «St Christopher Hospice”, για ασθενείς με ασθένεια τελικού σταδίου και για την οικογένειά τους.
«Ν’ ΑΓΑΠΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΝΕΙΣ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ»
Συγγραφέας: Robert A. Neimeyer, Πρόλογος – Επιμέλεια: Δανάη Παπαδάτου
Το βιβλίο προσφέρει μια νέα οπτική της απώλειας σε όσους πενθούν, αλλά και στους επαγγελματίες που προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι οι παραδοσιακές απόψεις για το πένθος είναι πολύ επιφανειακές και απλοϊκές, και αναπτύσσει μια νέα θεώρηση του πένθους ως διεργασίας “ανακατασκευής του νοήματος”.
Συγγραφέας: Jack Kent, Πρόλογος – Επιμέλεια: Δανάη Παπαδάτου
Συχνά αδυνατούμε να πιστέψουμε πώς μπορεί να υπάρχουν «δράκοι», όσο κι αν αυτοί μπλέκονται συχνά στα πόδια της καθημερινότητάς μας. Όμως, για τον Βασιλάκη ο μικρούλης -αρχικά- δράκος δεν περνά απαρατήρητος. Όταν όμως θα ανακοινώσει την ύπαρξη του «δράκου» (που συμβολίζει ένα απειλητικό γεγονός ή πρόβλημα στην οικογένεια), η αντίδραση των γονιών του είναι άμεση και απόλυτη: «Αφού δεν υπάρχουν δράκοι, Βασίλη!».
Ο Βασιλάκης, κάτω από το βάρος της αυθεντίας των μεγάλων, θα μείνει να παρατηρεί το δράκο να θεριεύει σιγά-σιγά, να δημιουργεί πολλούς μπελάδες στο σπιτικό τους, μέχρι που του στερεί τα θεμέλια και το στριφογυρίζει σα φτερό στον άνεμο. Κι είναι σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο που η οικογένεια ξυπνά από το λήθαργο και αναρωτιέται πώς έφτασαν μέχρι εδώ τα πράγματα. Όμως είναι και πάλι ο Βασιλάκης που θα επιμείνει λέγοντας στους γονείς του, «μα και ΒΕΒΑΙΑ υπάρχει δράκος!», ένας «δράκος» που μπορεί να γίνει τεράστιος όταν δεν τον αναγνωρίσουμε κι αν δεν μιλήσουμε ανοιχτά πριν γιγαντωθεί το πρόβλημα μέσα μας και δίπλα μας.
Συγγραφέας: Susan Varley, Επιμέλεια – Μετάφραση: Μυρτώ Νίλσεν
Αφορά ένα όμορφα εικονογραφημένο βιβλίο το οποίο αναφέρεται στα συναισθήματα που απορρέουν από το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα δάσος και οι πρωταγωνιστές είναι ζώα. Ο γεροτυφλοπόντικας, ο κυρ-Μενέλαος, πεθαίνει και τα ζώα του δάσους διηγούνται ποια ταλέντα, γνώσεις και χαρακτηριστικά κληρονόμησαν από τον καλό τους φίλο τον οποίο θυμούνται με αγάπη γιατί τον «κουβαλούν» μέσα τους.
Η ιστορία περιγράφει την πορεία του θρήνου από τη θλίψη και τη μοναξιά στην ανάμνηση και το συνεχιζόμενο δεσμό με αυτόν που έφυγε.
«ΝΟΥΛΗΣ: Ο ΧΗΜΕΙΟ-ΑΝΘΡΩΠΟΥΛΗΣ»
Μετάφραση: Μυρτώ Νίλσεν
Ήρωας του βιβλίου είναι ο Νούλης ο Χημειοανθρωπούλης. Η δουλειά του είναι να κυνηγά και να καταστρέφει τα κακά κύτταρα που εξαπλώνονται στο σώμα του παιδιού που είναι άρρωστο. Ο Νούλης, αν και τρανός κυνηγός, έχει ένα μικρό πρόβλημα μυωπίας, γι’ αυτό μερικές φορές καταστρέφει και καλά κύτταρα, όπως αυτά των μαλλιών, με αποτέλεσμα να πέφτουν.
Είναι μια απλή, έξυπνη και παραστατική ιστορία που εξηγεί πώς τα καρκινικά κύτταρα εμφανίζονται στο σώμα, πώς λειτουργεί η χημειοθεραπεία και γιατί έχει αυτές τις δυσάρεστες παρενέργειες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και κάνουν χημειοθεραπεία, αλλά και με τα αδέλφια τους, ή ακόμα και με κάθε παιδί που έχει έναν γονιό ή φίλο με καρκίνο.
Συγγραφέας:Sebastian Loth, Επιμέλεια – Μετάφραση: Μυρτώ Νίλσεν
Η Ιόλη και η Χρυσούλα είναι καρδιακές φίλες. Μία μέρα όμως εξαφανίζεται η Χρυσούλα. Είχε έρθει η ώρα της να φύγει από τον κόσμο. Αλλά η Ιόλη δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό και αρχίζει να την γυρεύει παντού.
Με ποιητικό κείμενο και θαυμάσια εικονογράφηση, ο συγγραφέας μας λέει μια ιστορία για το θάνατο και τη φιλία: την ιστορία της Ιόλης που κράτησε για πάντα τη φίλη της Χρυσούλα βαθιά μες στην καρδιά της.
Έντυπα
Εγχειρίδια - Έντυπα - Εκδόσεις
«Μελέτη Σκοπιμότητας για την Ανακουφιστική Φροντίδα»
Διαβάστε την ολόκληρη εδώ.
«Κατευθυντήριες Οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση του επίμονου πόνου σε παιδιά με διάφορες παθήσεις»
World Health Organization, 2012
Για την ελληνική έκδοση: Μέριμνα, 2013
Μετάφραση και επιμέλεια: Μαρία Μπούρη
Επιμέλεια παραγωγής: Εκδόσεις Γκόνη
Η Μέριμνα ανέλαβε την μετάφραση και έκδοση στην ελληνική γλώσσα των κατευθυντήριων οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσίευσε το 2012 για την φαρμακευτική αντιμετώπιση του επίμονου πόνου σε παιδιά με διάφορες παθήσεις.
Το παρόν εγχειρίδιο διατίθεται σε έντυπη μορφή και το παραλαμβάνετε από τα γραφεία της Μέριμνας.
«Επίμονος πόνος στα παιδιά: σημαντικές πληροφορίες για ιατρούς και νοσηλευτές (και όλους τους επαγγελματίες υγείας που νοσηλεύουν ή φροντίζουν παιδιά με πόνο)»
World Health Organization, 2012
Για την ελληνική έκδοση: Μέριμνα, 2013
Μετάφραση και επιμέλεια: Μαρία Μπούρη
Επιμέλεια παραγωγής: Εκδόσεις Γκόνη
Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο αφορά κύρια σημεία για ιατρούς και νοσηλευτές από τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση του επίμονου πόνου σε παιδιά με διάφορες παθήσεις.
Το παρόν εγχειρίδιο διατίθεται σε έντυπη μορφή και το παραλαμβάνετε από τα γραφεία της Μέριμνας.
«Στηρίζοντας την οικογένεια που θρηνεί την απώλεια του παιδιού»
Εκδόσεις Μέριμνα, 2013
Συγγραφείς: Δ. Παπαδάτου, Β. Καλλιάνη, Ό. Μεταλληνού, Χ. Κουτσίκου
Σχεδιασμός – Επιμέλεια: PIN Communication
Αφορά ένα έντυπο για γονείς και όσους στηρίζουν την οικογένεια που θρηνεί την απώλεια παιδιού. Παρέχει πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές απαντώντας στα ακόλουθα ερωτήματα:
• Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θρήνου των γονιών;
• Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι γονείς του παιδιού που πεθαίνει λόγω μιας χρόνιας ασθένειας και ποιες όταν ο θάνατος είναι ξαφνικός ;
• Πώς ο θρήνος επηρεάζει τις οικογένειακές σχέσεις (ζευγάρι, αδέλφια, παππούδες, γιαγιάδες);
• Πότε ο θρήνος της οικογένειας παραγνωρίζεται από το περιβάλλον;
• Με ποιο τρόπο οι συγγενείς και φίλοι μπορούν να στηρίξουν αποτελεσματικά τα τους γονείς και τα αδέλφια του παιδιού;
• Ποιες οικογένειες μπορούν να ωφεληθούν από τη στήριξη ειδικών ψυχικής υγείας;
Το παρόν εγχειρίδιο διατίθεται σε έντυπη μορφή και το παραλαμβάνετε από τα γραφεία της Μέριμνας. Για online παραγγελία πατήστε εδώ.
«ΝΟΥΛΗΣ Ο ΧΗΜΕΙΟ-ΑΝΘΡΩΠΟΥΛΗΣ
Ο τρανός κυνηγός των κακών κυττάρων»
Εκδόσεις Μέριμνα, 2000
Μετάφραση: Μυρτώ Νίλσεν
Ήρωας του βιβλίου είναι ο Νούλης ο Χημειοανθρωπούλης. Η δουλειά του είναι να κυνηγά και να καταστρέφει τα κακά κύτταρα που εξαπλώνονται στο σώμα του παιδιού που είναι άρρωστο. Ο Νούλης, αν και τρανός κυνηγός, έχει ένα μικρό πρόβλημα μυωπίας, γι’ αυτό μερικές φορές καταστρέφει και καλά κύτταρα, όπως αυτά των μαλλιών, με αποτέλεσμα να πέφτουν.
Το παρόν εγχειρίδιο διατίθεται σε έντυπη μορφή και το παραλαμβάνετε από τα γραφεία της Μέριμνας. Για online παραγγελία πατήστε εδώ.