Διαχειριστικό Συμβούλιο
Μέριμνα - Ποιοι Είμαστε
Το Διαχειριστικό Συμβούλιο απαρτίζεται από την Πρόεδρο, τη Γραμματέα και την Ταμία, ενώ η Γενική Συνέλευση των εταίρων περιλαμβάνει εννέα μέλη:
Δανάη Παπαδάτου (Πρόεδρος)
Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Χρυσούλα Λεμονίδου (Γραμματέας)
Ομότιμη Καθηγήτρια Νοσηλευτικής, Τμήμα Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ
Μαρία Wasielewski (Ταμίας)
Νοσηλεύτρια, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ιωάννα Γιαννοπούλου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Β΄Ψυχιατρική Κλινική ΠΓΝ “Αττικόν”
Ελένη Καμπέρη-Τζουριάδη
Νηπιαγωγός, Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής
Στέλλα Τσίτουρα
Παιδίατρος, τ. Διευθύντρια Τμήματος Κοινωνικής Ιατρικής, Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»
Ζαϊρα Παπαληγούρα
τ. Καθηγήτρια Εξελικτικής Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Μάρα Πολίτη
τ. Επιχερηματίας, συνταξιούχος
Χρυσή Χατζηχρήστου
Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Δανάη Παπαδάτου
Πρόεδρος ΜέριμναςΚαθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Δανάη Παπαδάτου είναι ψυχολόγος με πλούσια κλινική εμπειρία από την εργασία της στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” ενώ από το 1988 εκλέχθηκε Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών από όπου αφυπηρέτησε το Σεπτέμβριο 2022. Το κλινικό, συγγραφικό και ερευνητικό της έργο εστιάζει κυρίως σε θέματα που αφορούν στο παιδί, τον έφηβο, και την οικογένεια που αντιμετωπίζουν μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια ή την απώλεια οικείου προσώπου, στις επιπτώσεις που έχει η φροντίδα τους στα μέλη του προσωπικού υγείας, καθώς και στην ψυχική υγεία που έχουν καταστροφικά γεγονότα στη ζωή παιδιών και κοινοτήτων. Το έργο της εμπλουτίστηκε τα τελευταία χρόνια και από την ενασχόλησή της με την έρευνα στο προσφυγικό πεδίο, την επιμόρφωση όσων εργάζονται και στηρίζουν ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και την διδασκαλία μαθήματος για την ψυχοκοινωνική στήριξη προσφύγων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΕΚΠΑ. Έχει τιμηθεί για το κλινικό, εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό της έργο της από διεθνείς φορείς όπως, για παράδειγμα, το Children Hospice International (1989), το Association for Death Education and Counseling (2001), το Robert Fulton Center for Death Education and Bioethics, University of Winsconsin La Crosse (2012), το International Center for the Study of Childhood Loss, Bereavement and Human Resilience, Israel (2019) και άλλους διεθνείς φορείς. Διετέλεσε Πρόεδρος του International Work Group on Death, Dying and Bereavement (1999-2002), έναν οργανισμό μέλη του οποίου είναι διεθνούς κύρους επιστήμονες που ειδικεύονται στο χώρο της θανατολογίας ενώ το 2022 τιμήθηκε από τα μέλη του για την εξαίρετη δια βίου συνεισφορά της στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Διαχειριστικού Συμβουλίου της «Μέριμνας».
Χρυσούλα Λεμονίδου
Γραμματέας ΜέριμναςΚαθηγήτρια Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής
Έχει πλούσιο εκπαιδευτικό έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Νοσηλευτικής και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ERASMUS. Το ερευνητικό και συγγραφικό της ενδιαφέρον εστιάζει την τελευταία δεκαετία κυρίως σε θέματα ηθικής και δεοντολογίας στο χώρο της υγείας. Ως νοσηλεύτρια, εργάστηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο και διετέλεσε Διευθύντρια του συγκεκριμένου Νοσοκομείου από το 1986 έως το 1996. Είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Συμβουλευτική Επιτροπή Κατάρτισης Νοσηλευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη Νοσηλευτική.
Μαρία Wasielewski
Ταμίας ΜέριμναςΝοσηλεύτρια & Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.
Σπούδασε νοσηλευτική και μετεκπαιδεύτηκε στη Συμβουλευτική Ψυχικής Yγείας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Εργάστηκε στο χώρο της υγείας ως νοσηλεύτρια, και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας τόσο με άτομα που πάσχουν από AIDS, όσο και με μαθητές στο χώρο της εκπαίδευσης (American Community School). Ειδικεύεται στην ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική καθώς και σε θέματα που αφορούν στη στήριξη ατόμων που βιώνουν σε απώλειες και χρόνιες παθήσεις. Σήμερα εργάζεται ιδιωτικά παρέχοντας ψυχολογική στήριξη σε άτομα, οικογένειας και ομάδες. Έχει εκπαιδευτεί στη χρήση της θεραπευτικής ύπνωσης και στο EMDR (Εye Movement Disensitization and Reprocessing). Έχει πλούσιο εθελοντικό έργο σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
Στέλλα Τσίτουρα
Παιδίατρος – Ιατρός Κοινωνικής Ιατρικής – τ. Διευθύντρια Κοινωνικής Ιατρικής, Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού”.
Ως υπότροφος του Fogarty International του National Institute of Health (ΝΙΗ) (ΗΠΑ) εργάσθηκε ερευνητικά στο Τμήμα Κοινωνικής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Βόρειας Καρολίνας (ΗΠΑ) και στη συνέχεια, ως ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού στην Ελλάδα. Ίδρυσε το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” και διετέλεσε Διευθύντριά του επί δεκαετία. Μέσω αυτού συνέβαλε στην ολιστική εκτίμηση των αναγκών οικογενειών σε κρίση και ευάλωτων παιδιών, στην οργάνωση διεπιστημονικής παρέμβασης και στη σύνδεση της οικογένειας με υπηρεσίες στην κοινότητα όπου ζουν. Υπήρξε Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής (2003 -2011), μέλος του Task Force της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την Προαγωγή της Υγείας στα Νοσοκομεία για Παιδιά και Εφήβους, μέλος του Think and Action Tank για τα Δικαιώματα των Παιδιών στην Υγεία, μέλος του ΔΣ του “Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού” και ιδρυτικό μέλος της Μέριμνας στην οποία είναι και μέλος του Διαχειριστικού Συμβουλίου από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.
Χρυσή Χατζηχρήστου
Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας, Φιλοσοφικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας του Τομέα Ψυχολογίας.
Σπούδασε ψυχολογία στο Τμήμα Ψυχολογίας της Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Harvard University και στο University of California, Berkeley, από το οποίο πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα στη Σχολική και Συμβουλευτική Ψυχολογία. Στη συνέχεια διετέλεσε post-doctoral research fellow και επιστημονικός συνεργάτης στο Max-Planck Institute for Human Development and Education του Βερολίνου. Έχει εργαστεί σε κέντρα ψυχικής υγείας και σχολεία στις Η.Π.Α. και στην Ελλάδα. Έχει πλούσιο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο καθώς διετέλεσε στο παρελθόν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο που εστιάζεται στο χώρο της σχολικής ψυχολογίας.
Ιωάννα Γιαννοπούλου
Παιδοψυχίατρος, Διευθύντρια ΕΣΥ στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου, Συνεργάτης της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».
Έχει πλούσιο κλινικό έργο στον τομέα της ψυχιατρικής παιδιών και εφήβων τόσο σε αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού (στη Σουηδία: Karolinska Institute, Huddinge University Hospital, και στην Αγγλία: The Maudsley & the Royal Bethlem Hopitals, King’s College Hospital) όσο και στην Ελλάδα. Είναι συνεργάτης σε μεταπτυχιακά εκπαιδευτικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, και του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς. Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο εστιάζει κυρίως στο ψυχικό τραύμα, στις επιπτώσεις των καταστροφών σε παιδιά και εφήβους, στη ΔΕΠΥ και σε θέματα ψυχιατροδικαστικής παιδιών και εφήβων.
Ελένη Καμπέρη
Νηπιαγωγός, Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής
Έχει υπηρετήσει στη Δημόσια Εκπαίδευση από το 1985 ως νηπιαγωγός και ως Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής στο Νομό Ιωαννίνων (2003-2010). Πέραν του παιδαγωγικού της έργου έχει επικεντρωθεί στην αγωγή και στην ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από την απώλεια μέσω του Εκπαιδευτικού Δράματος. Έχει διδάξει σε επιμορφωτικά σεμινάρια για τη χρήση της Δραματικής Τέχνης ως μέσο διερεύνησης κοινωνικών θεμάτων και έχει συμβάλλει μέσω του εκπαιδευτικού και συγγραφικού της έργου στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας των εκπαιδευτικών σε θέματα στήριξης μαθητών που θρηνούν.
Συνεργάζεται με τη Μέριμνα από το 2000 και από το 2010 είναι μέλος του Δ.Σ.
Ζαϊρα Παπαληγούρα
τ. Καθηγήτρια Εξελικτικής Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σπούδασε ψυχολογία και έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Εργάστηκε με ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας και από το 2014 είναι Καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το συγγραφικό και ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν κυρίως την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την υιοθεσία, τις σχέσεις γονέων – παιδιών και τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Εδώ και πολλά χρόνια δίδαξε μαθήματα σχετικά με την απώλεια και το πένθος σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Μάρα Πολίτη
Στέλεχος Επιχείρησης
Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μέριμνας από το 2016 και συνεργάτης του οργανισμού από το 2016.
Κωνσταντίνος Παπαδάτος
Επίτιμος Πρόεδρος της ΜέριμναςΟμότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ίδιου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού”. Το επιστημονικό του έργο στο χώρο της παιδιατρικής αναγνωρίζεται διεθνώς. Στη χώρα μας, ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσφορά του προς το άρρωστο παιδί, τόσο με την ίδρυση τμημάτων και υπηρεσιών στο Νοσοκομείο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού”, όσο και με τη συμβολή του στην εκπαίδευση Ελλήνων παιδιάτρων. Απεβίωσε το 2018 σε ηλικία 97 ετών.