loader image

Συμβουλευτική Παιδιών & Οικογενειών

Μέριμνα - Το Έργο μας

Για ένα παιδί ή ένα έφηβο, ο θάνατος και η απειλητική για τη ζωή αρρώστια, είναι γεγονότα που επηρεάζουν βαθιά τη ζωή του. Ο πόνος που τέτοια γεγονότα προκαλούν στα παιδιά, είναι δυστυχώς αναπόφευκτος. Όμως, με την κατάλληλη στήριξη, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να νιώσουν ανακούφιση, να μάθουν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά αυτές τις εμπειρίες και να τις εντάσσουν στην ιστορία της ζωής τους.

Τις στιγμές όπου τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τον πόνο της απώλειας ή της αρρώστιας, έχουν ανάγκη να εκφράσουν τις σκέψεις, τις απορίες και τα συναισθήματά τους και να νιώσουν ότι οι δικοί τους άνθρωποι τα καταλαβαίνουν και τα στηρίζουν. Κάθε παιδί όμως είναι ξεχωριστό και έχει ιδιαίτερες ανάγκες. Έτσι, όταν η στήριξη που του παρέχεται είναι προσαρμοσμένη στις εξατομικευμένες του ανάγκες, διευκολύνεται η φυσιολογική του εξέλιξη και προσαρμογή του στις όποιες προκλήσεις, ενώ παράλληλα προλαμβάνονται δυσκολίες προσαρμογής .

Η Μέριμνα, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές ανάγκες των παιδιών και γονιών, που αντιμετωπίζουν την σοβαρή αρρώστια ή το θάνατο οικείου προσώπου, ίδρυσε το 1998 ένα Συμβουλευτικό Κέντρο για τη Στήριξη Παιδιών και Οικογενειών που Πενθούν στην Αθήνα, ενώ από το 2013 λειτουργεί και δεύτερο Συμβουλευτικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, που εξυπηρετεί τις ανάγκες της Βορείου και Δυτικής Ελλάδας.

Με επίκεντρο πάντα το παιδί, σκοπός των Συμβουλευτικών Κέντρων της Μέριμνας είναι η ψυχολογική στήριξη των παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους στις δύσκολες στιγμές όπου ένα αγαπημένο τους πρόσωπο νοσεί από μια σοβαρή ασθένεια ή έχει πεθάνει. Η ψυχολογική στήριξη της Μέριμνας, παρέχεται εντελώς δωρεάν, είτε μέσω ατομικών συνεδριών, είτε μέσω συμμετοχής σε ομάδες στήριξης για γονείς και ομάδες στήριξης για παιδιά.

Merimna-symvouleytiki

Ατομική και Οικογενειακή Ψυχολογική Στήριξη

– Σε παιδιά και εφήβους ( Διάβασε το έντυπο:«Εάν είσαι έφηβος»)

– Σε γονείς και όλους όσοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός παιδιού (Διάβασε το έντυπο:«Στηρίζοντας το παιδί που θρηνεί»)

Merimna - Goneis

Ομάδες Στήριξης για Γονείς

α) ομάδες για γονείς που θρηνούν την απώλεια συντρόφου

β) ομάδες για γονείς που θρηνούν την απώλεια του παιδιού τους

Οι συναντήσεις γίνονται μια φορά τη βδομάδα, διαρκούν μιάμιση ώρα και συντονίζεται από τους ψυχολόγους της Μέριμνας.

Μέριμνα - Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης

Μέριμνα με ένα τηλεφώνημα, στη γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης.

Η Μέριμνα παρέχει συμβουλευτική και μέσω τηλεφώνου σε γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και φορείς που δεν έχουν πρόσβαση στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

Οι εξειδικευμένοι ψυχολόγοι των δύο Συμβουλευτικών Κέντρων Στήριξης στο Πένθος της Μέριμνας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στα ερωτήματά σας και να παρέχουν στήριξη που αφορά τη σοβαρή ασθένεια ή την απώλεια αγαπημένου προσώπου.

Η συμβουλευτική αυτή δεν αφορά μονάχα στη μεμονωμένη και εφάπαξ διαχείριση μιας κρίσιμης κατάστασης, καθώς μπορεί να περιλαμβάνει μια τακτική επικοινωνία με την οικογένεια και το σχολείο όταν έχει συμβεί κάποιο τραυματικό γεγονός που επηρεάζει τη ζωή των παιδιών οικογενειών και της κοινότητας.

Μπορείτε να μας καλείτε από Δευτέρα έως Παρασκευή στις ώρες και τις τηλεφωνικές γραμμές που αναγράφονται παρακάτω:

 

Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης – Αθήνα: 210 6463622

Λειτουργεί εργάσιμες ημέρες 10:00-17:00 για τις περιοχές που καλύπτονται στο χάρτη της Ελλάδας με χρώμα ροζ.

Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης – Θεσσαλονίκη: 2310 510010

Λειτουργεί εργάσιμες ημέρες 10:00-18:00 για τις περιοχές που καλύπτονται στο χάρτη της Ελλάδας με χρώμα μπλε.

Ομάδες Στήριξης για Παιδιά και για Εφήβους

Απευθύνονται σε παιδιά διαφόρων ηλικιών, που έχουν χάσει είτε ένα γονιό, είτε έναν αδερφό ή αδερφή και έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμες. Οι συναντήσεις γίνονται μια φορά την εβδομάδα στο διάστημα 2 περίπου μηνών. Κάθε συνάντηση έχει διάρκεια μιάμισης ώρας και συντονίζεται από τους ψυχολόγους της Μέριμνας.

Στήριξη Σχολικών Κοινοτήτων

Εκπαιδευτικοί που επιθυμούν συμβουλευτική υποστήριξη όταν ένας μαθητής τους βιώνει απώλεια στο οικογενειακό του περιβάλλον ή όταν η σχολική κοινότητα αντιμετωπίζει την απώλεια μαθητή ή εκπαιδευτικού, μπορούν να απευθυνθούν στα Συμβουλευτικά Κέντρα Αθήνας ή Θεσσαλονίκης.

Σε μερικές περιπτώσεις η συμβουλευτική και στήριξη αφορά ολόκληρο το σχολείο που αντιμετωπίζει τη σοβαρή ασθένεια ή το θάνατο μέλους της σχολικής κοινότητας (π.χ. μαθητή, εκπαιδευτικού, φύλακα σχολείου). Η προσφορά της Μέριμνας αποβλέπει τόσο στην καθοδήγηση των εκπαιδευτικών προκειμένου να στηρίξουν αποτελεσματικά τους μαθητές τους, όσο και στην ευαισθητοποίηση των γονέων. Η συμβουλευτική με τους εκπαιδευτικούς μιας τάξης ή ενός σχολείου παρέχεται κατόπιν ραντεβού, ή τηλεφωνικά εάν το σχολείο δεν ανήκει στο νομό Αττικής και στο νομό Θεσσαλονίκης.

Ποιες οικογένειες μπορούν να ζητήσουν στήριξη;

Όλες οι οικογένειες που έχουν παιδιά μέχρι 18 ετών και κάποιο μέλος τους είναι σοβαρά άρρωστο ή έχει πεθάνει.

Ποιο είναι το κόστος για τις παρεχόμενες υπηρεσίες;

Οι υπηρεσίες είναι δωρεάν.

Όσοι ζουν μακριά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μπορούν να έχουν στήριξη;

Όταν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε κάποιο από τα δυο Συμβουλευτικά Κέντρα μπορεί να δεχτεί τις υπηρεσίες μέσω της τηλεφωνικής γραμμής στήριξης.

Μπορεί ένα ζευγάρι που έχει χάσει το μωρό του και δεν έχει αλλά παιδιά να ζητήσει βοήθεια;

Ναι, έχει τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμεί. Μερικές φορές στήριξη μπορεί να λάβουν μόνο οι γονείς, χωρίς να παρέχονται άμεσα υπηρεσίες στο παιδί.

Πρέπει να φέρω και το παιδί μου στην πρώτη συνάντηση;

Οι πρώτες δύο συναντήσεις γίνονται με τους γονείς-κηδεμόνες των παιδιών και από κοινού συναποφασίζεται αν θα γίνει πρόταση στα παιδιά να συναντηθούν με ψυχολόγο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα παιδιά να είναι ενημερωμένα και σύμφωνα.

Προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου Αθήνας:

Ελευθερία Ράλλη, ψυχολόγος, Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου Αθήνας
Κέλλυ Μωραΐτη, ψυχολόγος
Φαίδων Χατζής, ψυχολόγος
Αλέξανδρος Βαλλίδης, ψυχολόγος
Χάιδω Ζαρδαβά, ψυχολόγος
Έλια Παπαδημητρίου, γραμματέας

Προσωπικό Συμβουλευτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης:

Ντίνα Τσελεπή, ψυχολόγος, Διευθύντρια Συμβουλευτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης)
Αλεξάνδρα Καλαϊτζάκη,ψυχολόγος
Άρτεμις Σεϊτανίδου, γραμματέας

Υπεύθυνοι ψυχολόγοι για την εποπτεία του προσωπικού:

Πέγκυ Αθηνιώτη
Ελένη Νίνα
Τάσος Ζήσης

Εξωτερικοί συνεργάτες – Ψυχολόγοι:

Χαρά Κοτσίκου
Όλγα Μεταλληνού
Δήμητρα Πετανίδου
Μαργαρίτα Μιχελή
Εύη Μπιτσάκου
Όλγα Κοτρώτσου

«Όταν ξεκίνησε το καραβάκι της ζωής μου ήταν οπλισμένο με όνειρα και αγάπη. Το ταξίδι δεν είχε συγκεκριμένο προορισμό. Το πιο σημαντικό γι’ αυτό ήταν να αντέχει στις θαλασσοταραχές για να μπορέσει να διανύσει τις διαδρομές του με ασφάλεια. Εκεί που πάντα κατάφερνε και ξεγλίστραγε από όλες τις κακοτοπιές, ένα πελώριο κύμα το αναποδογύρισε. Έπρεπε πριν βουλιάξει να πηδήξω και να κολυμπήσω όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Κουρασμένη και ταλαιπωρημένη από το κολύμπι ξαφνικά άκουσα φωνές, τρεις φωνές που μου έδιναν κουράγιο και δύναμη για να προχωρήσω για να μπορέσω να βγω έξω… Όσο πλησίαζα προς τα έξω άρχισαν να μαζεύονται και άλλοι σιγά-σιγά… “Κολύμπα θα τα καταφέρεις, μπορείς, θα σε βοηθήσουμε και εμείς”, άπλωσαν τα χέρια τους, με τράβηξαν και με τύλιξαν στην αγκαλιά τους για να ζεσταθώ με τις ανάσες τους και τα χάδια τους. Τελικά είμαι τυχερή που κατάφερα να σωθώ από αυτήν την τρικυμία…»

Μητέρα δύο αγοριών που θρηνεί την απώλεια του συζύγου της και συμμετείχε σε ομάδα στήριξης στο πένθος.