Συμβουλευτική Παιδιών & Οικογενειών
Μέριμνα - Το Έργο μας
Μέριμνα για το παιδί, στην πορεία του πένθους και της αρρώστιας.
Για ένα παιδί ή ένα έφηβο, ο θάνατος και η απειλητική για τη ζωή αρρώστια, είναι γεγονότα που επηρεάζουν βαθιά τη ζωή του. Ο πόνος που τέτοια γεγονότα προκαλούν στα παιδιά, είναι δυστυχώς αναπόφευκτος. Όμως, με την κατάλληλη στήριξη, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να νιώσουν ανακούφιση, να μάθουν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά αυτές τις εμπειρίες και να τις εντάσσουν στην ιστορία της ζωής τους.
Τις στιγμές όπου τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τον πόνο της απώλειας ή της αρρώστιας, έχουν ανάγκη να εκφράσουν τις σκέψεις, τις απορίες και τα συναισθήματά τους και να νιώσουν ότι οι δικοί τους άνθρωποι τα καταλαβαίνουν και τα στηρίζουν. Κάθε παιδί όμως είναι ξεχωριστό και έχει ιδιαίτερες ανάγκες. Έτσι, όταν η στήριξη που του παρέχεται είναι προσαρμοσμένη στις εξατομικευμένες του ανάγκες, διευκολύνεται η φυσιολογική του εξέλιξη και προσαρμογή του στις όποιες προκλήσεις, ενώ παράλληλα προλαμβάνονται δυσκολίες προσαρμογής .
Η Μέριμνα, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές ανάγκες των παιδιών και γονιών, που αντιμετωπίζουν την σοβαρή αρρώστια ή το θάνατο οικείου προσώπου, ίδρυσε το 1998 ένα Συμβουλευτικό Κέντρο για τη Στήριξη Παιδιών και Οικογενειών που Πενθούν στην Αθήνα, ενώ από το 2013 λειτουργεί και δεύτερο Συμβουλευτικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, που εξυπηρετεί τις ανάγκες της Βορείου και Δυτικής Ελλάδας.
Με επίκεντρο πάντα το παιδί, σκοπός των Συμβουλευτικών Κέντρων της Μέριμνας είναι η ψυχολογική στήριξη των παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους στις δύσκολες στιγμές όπου ένα αγαπημένο τους πρόσωπο νοσεί από μια σοβαρή ασθένεια ή έχει πεθάνει. Η ψυχολογική στήριξη της Μέριμνας, παρέχεται εντελώς δωρεάν, είτε μέσω ατομικών συνεδριών, είτε μέσω συμμετοχής σε ομάδες στήριξης για γονείς και ομάδες στήριξης για παιδιά.
Δωρεάν Υπηρεσίες
Ποιες οικογένειες μπορούν να ζητήσουν στήριξη;
Όλες οι οικογένειες που έχουν παιδιά μέχρι 18 ετών και κάποιο μέλος τους είναι σοβαρά άρρωστο ή έχει πεθάνει.
Ποιο είναι το κόστος για τις παρεχόμενες υπηρεσίες;
Οι υπηρεσίες είναι δωρεάν.
Όσοι ζουν μακριά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μπορούν να έχουν στήριξη;
Όταν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε κάποιο από τα δυο Συμβουλευτικά Κέντρα μπορεί να δεχτεί τις υπηρεσίες μέσω της τηλεφωνικής γραμμής στήριξης.
Μπορεί ένα ζευγάρι που έχει χάσει το μωρό του και δεν έχει αλλά παιδιά να ζητήσει βοήθεια;
Ναι, έχει τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμεί. Μερικές φορές στήριξη μπορεί να λάβουν μόνο οι γονείς, χωρίς να παρέχονται άμεσα υπηρεσίες στο παιδί.
Πρέπει να φέρω και το παιδί μου στην πρώτη συνάντηση;
Οι πρώτες δύο συναντήσεις γίνονται με τους γονείς-κηδεμόνες των παιδιών και από κοινού συναποφασίζεται αν θα γίνει πρόταση στα παιδιά να συναντηθούν με ψυχολόγο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα παιδιά να είναι ενημερωμένα και σύμφωνα.
Προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου Αθήνας:
Ελευθερία Ράλλη, ψυχολόγος, Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου Αθήνας
Κέλλυ Μωραΐτη, ψυχολόγος
Φαίδων Χατζής, ψυχολόγος
Χάιδω Ζαρδαβά, ψυχολόγος
Ηρώ Αθανασοπούλου, ψυχολόγος
Έλια Παπαδημητρίου, γραμματέας
Προσωπικό Συμβουλευτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης:
Ντίνα Τσελεπή, ψυχολόγος, Διευθύντρια Συμβουλευτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης)
Αλεξάνδρα Καλαϊτζάκη,ψυχολόγος
Βασιλική Σωτηρία Τυμπανίδου, ψυχολόγος
Άρτεμις Σεϊτανίδου, γραμματέας
Υπεύθυνοι ψυχολόγοι για την εποπτεία του προσωπικού:
Πέγκυ Αθηνιώτη
Ελένη Νίνα
Τάσος Ζήσης
Εξωτερικοί συνεργάτες – Ψυχολόγοι:
Χαρά Κοτσίκου
Όλγα Μεταλληνού
Δήμητρα Πετανίδου
Μαργαρίτα Μιχελή
Εύη Μπιτσάκου
Όλγα Κοτρώτσου
Αλέξανδρος Βαλλίδης
«Όταν ξεκίνησε το καραβάκι της ζωής μου ήταν οπλισμένο με όνειρα και αγάπη. Το ταξίδι δεν είχε συγκεκριμένο προορισμό. Το πιο σημαντικό γι’ αυτό ήταν να αντέχει στις θαλασσοταραχές για να μπορέσει να διανύσει τις διαδρομές του με ασφάλεια. Εκεί που πάντα κατάφερνε και ξεγλίστραγε από όλες τις κακοτοπιές, ένα πελώριο κύμα το αναποδογύρισε. Έπρεπε πριν βουλιάξει να πηδήξω και να κολυμπήσω όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Κουρασμένη και ταλαιπωρημένη από το κολύμπι ξαφνικά άκουσα φωνές, τρεις φωνές που μου έδιναν κουράγιο και δύναμη για να προχωρήσω για να μπορέσω να βγω έξω… Όσο πλησίαζα προς τα έξω άρχισαν να μαζεύονται και άλλοι σιγά-σιγά… “Κολύμπα θα τα καταφέρεις, μπορείς, θα σε βοηθήσουμε και εμείς”, άπλωσαν τα χέρια τους, με τράβηξαν και με τύλιξαν στην αγκαλιά τους για να ζεσταθώ με τις ανάσες τους και τα χάδια τους. Τελικά είμαι τυχερή που κατάφερα να σωθώ από αυτήν την τρικυμία…»
Μητέρα δύο αγοριών που θρηνεί την απώλεια του συζύγου της και συμμετείχε σε ομάδα στήριξης στο πένθος.