. . .
  • Παπανικολή 2α, Σίδερα Χαλανδρίου, Αθήνα | Φράγκων 13, Θεσσαλονίκη
  • Αθήνα:+30210-6463367 | Θεσσαλονίκη:+302310-510010

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΠΕΝΘΟΣ

Τί Κάνουμε

Ο θάνατος και η απειλητική για τη ζωή αρρώστια είναι γεγονότα που επηρεάζουν βαθιά τη ζωή των παιδιών και των εφήβων. Αν και δεν μπορούμε να απαλλάξουμε τα παιδιά από τον πόνο που τους προκαλούν αυτές οι εμπειρίες, μπορούμε, όμως, να τα βοηθήσουμε να μάθουν να τις αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και να τις εντάσσουν στην ιστορία της ζωής τους.

Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη να εκφράσουν τις σκέψεις, απορίες και τα συναισθήματά τους και όλα έχουν ανάγκη να νιώσουν ότι οι δικοί τους άνθρωποι τα καταλαβαίνουν και τα στηρίζουν. Όταν η στήριξη που τους παρέχουν ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους, τότε διευκολύνεται η φυσιολογική τους εξέλιξη και προσαρμογή τους στις όποιες προκλήσεις, ενώ παράλληλα προλαμβάνονται δυσκολίες προσαρμογής .

Η Μέριμνα, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των παιδιών και γονιών που αντιμετωπίζουν την σοβαρή αρρώστια ή το θάνατο οικείου προσώπου ίδρυσε το 1998 ένα Συμβουλευτικό Κέντρο για τη Στήριξη Παιδιών και Οικογενειών που Πενθούν στην Αθήνα ενώ από το 2013 λειτουργεί και δεύτερο Συμβουλευτικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη  που εξυπηρετεί τις ανάγκες της Βορείου και Δυτικής Ελλάδας.

Σκοπός των Συμβουλευτικών Κέντρων της Μέριμνας είναι η ψυχολογική στήριξη των παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο τους νοσεί από μια σοβαρή ασθένεια ή έχει πεθάνει. Αυτή η ψυχολογική στήριξη προσφέρεται εντελώς δωρεάν, είτε μέσω ατομικών συναντήσεων, είτε μέσω συμμετοχής σε ομάδες στήριξης για γονείς και ομάδες στήριξης για παιδιά.

Δωρεάν Υπηρεσίες

"Ζωγράφισα πώς ένιωθα τη μέρα που πέθανε ο πατέρας μου."
Λίγους μήνες αργότερα...

Απευθύνονται σε παιδιά διαφόρων ηλικιών, που έχουν χάσει είτε ένα γονιό, είτε έναν αδερφό ή αδερφή και έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμες. Οι συναντήσεις γίνονται μια φορά την εβδομάδα στο διάστημα 2 περίπου μηνών. Κάθε συνάντηση έχει διάρκεια μιάμισης ώρας και συντονίζεται από τους ψυχολόγους της Μέριμνας.

α) ομάδες για γονείς που θρηνούν την απώλεια συντρόφου

β) ομάδες για γονείς που θρηνούν την απώλεια του παιδιού τους

Οι συναντήσεις γίνονται μια φορά τη βδομάδα, διαρκούν μιάμιση ώρα και συντονίζεται από τους ψυχολόγους της Μέριμνας.

Εκπαιδευτικοί που επιθυμούν συμβουλευτική υποστήριξη όταν ένας μαθητής τους βιώνει απώλεια στο οικογενειακό του περιβάλλον ή όταν η σχολική κοινότητα αντιμετωπίζει την απώλεια μαθητή ή εκπαιδευτικού, μπορούν να απευθυνθούν στα Συμβουλευτικά Κέντρα Αθήνας ή Θεσσαλονίκης.

Σε μερικές περιπτώσεις η συμβουλευτική και στήριξη αφορά ολόκληρο το σχολείο που αντιμετωπίζει τη σοβαρή ασθένεια ή το θάνατο μέλους της σχολικής κοινότητας (π.χ. μαθητή, εκπαιδευτικού, φύλακα σχολείου). Η προσφορά της Μέριμνας αποβλέπει τόσο στην καθοδήγηση των εκπαιδευτικών προκειμένου να στηρίξουν αποτελεσματικά τους μαθητές τους, όσο και στην ευαισθητοποίηση των γονέων. Η συμβουλευτική με τους εκπαιδευτικούς μιας τάξης ή ενός σχολείου παρέχεται κατόπιν ραντεβού, ή τηλεφωνικά εάν το σχολείο δεν ανήκει στο νομό Αττικής και στο νομό Θεσσαλονίκης.

Η Μέριμνα παρέχει συμβουλευτική και μέσω τηλεφώνου σε γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και φορείς που δεν έχουν πρόσβαση στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Η συμβουλευτική αυτή δεν αφορά μονάχα τη μεμονωμένη και εφάπαξ διαχείριση μιας κρίσιμης κατάστασης, καθώς μπορεί να περιλαμβάνει μια τακτική επικοινωνία με την οικογένεια και το σχολείο όταν έχουν συμβεί τραυματικό γεγονός που επηρεάζει τη ζωή των παιδιών οικογενειών και της κοινότητας.

Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης – Αθήνα: 210 6463622 Λειτουργεί εργάσιμες ημέρες 10:00-17:00 για τις περιοχές που καλύπτονται στο χάρτη της Ελλάδας με χρώμα ροζ.

Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης – Θεσσαλονίκη: 2310 510010 Λειτουργεί εργάσιμες ημέρες 10:00-18:00 για τις περιοχές που καλύπτονται στο χάρτη της Ελλάδας με χρώμα μπλε.

Ποιες οικογένειες μπορούν να ζητήσουν στήριξη;

Όλες οι οικογένειες που έχουν παιδιά μέχρι 18 ετών και κάποιο μέλος τους είναι σοβαρά άρρωστο ή έχει πεθάνει.

Ποιο είναι το κόστος για τις παρεχόμενες υπηρεσίες;

Οι υπηρεσίες είναι δωρεάν.

Όσοι ζουν μακριά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μπορούν να έχουν στήριξη;

Όταν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε κάποιο από τα δυο Συμβουλευτικά Κέντρα μπορεί να δεχτεί τις υπηρεσίες μέσω της τηλεφωνικής γραμμής στήριξης.

Μπορεί ένα ζευγάρι που έχει χάσει το μωρό του και δεν έχει αλλά παιδιά να ζητήσει βοήθεια;

Ναι, έχει τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμεί. Μερικές φορές στήριξη μπορεί να λάβουν μόνο οι γονείς, χωρίς να παρέχονται άμεσα υπηρεσίες στο παιδί.

Πρέπει να φέρω και το παιδί μου στην πρώτη συνάντηση;

Οι πρώτες δύο συναντήσεις γίνονται με τους γονείς-κηδεμόνες των παιδιών και από κοινού συναποφασίζεται αν θα γίνει πρόταση στα παιδιά να συναντηθούν με ψυχολόγο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα παιδιά να είναι ενημερωμένα και σύμφωνα.

Προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου Αθήνας:

Ελευθερία Ράλλη, ψυχολόγος, Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου Αθήνας
Μαργαρίτα Μιχελή, ψυχολόγος
Εύη Μπιτσάκου, ψυχολόγος
Κέλλυ Μωραΐτη, ψυχολόγος
Όλγα Κοτρώτσου, ψυχολόγος
Φαίδων Χατζής, ψυχολόγος
Αλέξανδρος Βαλλίδης, ψυχολόγος
Εύα Συμεωνίδου, γραμματέας

Προσωπικό Συμβουλευτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης:

Ντίνα Τσελεπή, ψυχολόγος, Διευθύντρια Συμβουλευτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης)
Έλλη Μανατού ,ψυχολόγος
Αλεξάνδρα Καλαϊτζάκη, ψυχολόγος
Άρτεμις Σεϊτανίδου, γραμματέας

Υπεύθυνοι ψυχολόγοι για την εποπτεία του προσωπικού

Πέγκυ Αθηνιώτη
Ελένη Νίνα
Τάσος Ζήσης

Εξωτερικοί συνεργάτες – Ψυχολόγοι:

Χαρά Κοτσίκου
Όλγα Μεταλληνού
Δήμητρα Πετανίδου

«Όταν ξεκίνησε το καραβάκι της ζωής μου ήταν οπλισμένο με όνειρα και αγάπη. Το ταξίδι δεν είχε συγκεκριμένο προορισμό. Το πιο σημαντικό γι’ αυτό ήταν να αντέχει στις θαλασσοταραχές για να μπορέσει να διανύσει τις διαδρομές του με ασφάλεια. Εκεί που πάντα κατάφερνε και ξεγλίστραγε από όλες τις κακοτοπιές, ένα πελώριο κύμα το αναποδογύρισε. Έπρεπε πριν βουλιάξει να πηδήξω και να κολυμπήσω όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Κουρασμένη και ταλαιπωρημένη από το κολύμπι ξαφνικά άκουσα φωνές, τρεις φωνές που μου έδιναν κουράγιο και δύναμη για να προχωρήσω για να μπορέσω να βγω έξω… Όσο πλησίαζα προς τα έξω άρχισαν να μαζεύονται και άλλοι σιγά-σιγά… “Κολύμπα θα τα καταφέρεις, μπορείς, θα σε βοηθήσουμε και εμείς”, άπλωσαν τα χέρια τους, με τράβηξαν και με τύλιξαν στην αγκαλιά τους για να ζεσταθώ με τις ανάσες τους και τα χάδια τους. Τελικά είμαι τυχερή που κατάφερα να σωθώ από αυτήν την τρικυμία…»

Μητέρα δύο αγοριών που θρηνεί την απώλεια του συζύγου της και συμμετείχε σε ομάδα στήριξης στο πένθος.