. . .
  • Παπανικολή 2α, Σίδερα Χαλανδρίου, Αθήνα | Φράγκων 13, Θεσσαλονίκη
  • Αθήνα:+30210-6463367 | Θεσσαλονίκη:+302310-510010

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ποιοί Είμαστε

Το Διαχειριστικό Συμβούλιο απαρτίζεται από την Πρόεδρο, τη Γραμματέα και την Ταμία, ενώ η Γενική Συνέλευση των εταίρων περιλαμβάνει εννέα μέλη:

 

Δανάη Παπαδάτου (Πρόεδρος)
Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Στέλλα Τσίτουρα (Γραμματέας)
Παιδίατρος, τ. Διευθύντρια Τμήματος Κοινωνικής Ιατρικής, Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Μαρία Wasielewski (Ταμίας)
Νοσηλεύτρια, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Ιωάννα Γιαννοπούλου
Παιδοψυχίατρος, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου

Ελένη Καμπέρη-Τζουριάδη
Εκπαιδευτικός

Χρυσούλα Λεμονίδου
Καθηγήτρια Νοσηλευτικής, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ζαϊρα Παπαληγούρα
Καθηγήτρια Εξελικτικής Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Μάρα Πολίτη
τ. Επιχερηματίας

Χρυσή Χατζηχρήστου
Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

 

Δανάη Παπαδάτου

 

 

 

 

Πρόεδρος Μέριμνας

Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάστηκε ως ψυχολόγος με παιδιά που πάσχουν από καρκίνο στο Νοσοκομείο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” και από το 1988 είναι Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Το συγγραφικό και ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα που αφορούν στην ανακουφιστική φροντίδα παιδιών και ενηλίκων, στο πένθος και στην ψυχολογία των επαγγελματιών υγείας που παρέχουν υπηρεσίες σε ενήλικες και παιδιά στην αρρώστια και το θάνατο. Έχει τιμηθεί για το κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό της έργο της από το Children Hospice International (1989), το Association for Death Education and Counseling (2001), το Robert Fulton Center for Death Education and Bioethics, University of Winsconsin, La Crosse (2012) και άλλους διεθνείς φορείς  Διετέλεσε Πρόεδρος του International Work Group on Death, Dying and Bereavement (1999-2002), έναν οργανισμό με διεθνούς κύρους επιστήμονες που ειδικεύονται στο χώρο της θανατολογίας.

Βιογραφικό Σημείωμα

 

Στέλλα Τσίτουρα

 

 

 

 

 

Γραμματέας Μέριμνας

Παιδίατρος – Ιατρός Κοινωνικής Ιατρικής – τ. Διευθύντρια Κοινωνικής Ιατρικής, Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού”.

Ως υπότροφος του Fogarty International του National Institute of Health (ΝΙΗ) εργάσθηκε ερευνητικά στο Τμήμα Κοινωνικής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Βόρειας Καρολίνας (ΗΠΑ) και στη συνέχεια, ως ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού στην Ελλάδα. Ίδρυσε το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” και διετέλεσε Διευθύντριά του επί δεκαετία. Μέσω αυτού συνέβαλε στην ολιστική εκτίμηση των αναγκών οικογενειών σε κρίση και ευάλωτων παιδιών, στην οργάνωση διεπιστημονικής παρέμβασης και στη σύνδεση της οικογένειας με υπηρεσίες στην κοινότητα όπου ζουν. Υπήρξε Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής (2003 -2011), μέλος του Task Force της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την Προαγωγή της Υγείας στα Νοσοκομεία για Παιδιά και Εφήβους, μέλος του Think and Action Tank για τα Δικαιώματα των Παιδιών στην Υγεία, μέλος του ΔΣ του “Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού”

 

Μαρία Wasielewski

 

 

 

 

 

Ταμίας Μέριμνας

Νοσηλεύτρια & Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.

Σπούδασε νοσηλευτική και μετεκπαιδεύτηκε στη Συμβουλευτική Ψυχικής Yγείας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Εργάστηκε στο χώρο της υγείας ως νοσηλεύτρια, και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας τόσο με άτομα που πάσχουν από AIDS, όσο και με μαθητές στο χώρο της εκπαίδευσης  (American Community School). Ειδικεύεται στην ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική καθώς και σε θέματα που αφορούν στη στήριξη ατόμων που βιώνουν σε απώλειες και χρόνιες παθήσεις. Σήμερα εργάζεται ιδιωτικά παρέχοντας ψυχολογική στήριξη σε άτομα, οικογένειας και ομάδες. Έχει εκπαιδευτεί στη χρήση της θεραπευτικής ύπνωσης και στο EMDR (Εye Movement Disensitization and Reprocessing). Έχει πλούσιο εθελοντικό έργο σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Βιογραφικό Σημείωμα

 

Χρυσούλα Λεμονίδου

 

 

 

 

Καθηγήτρια Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής

Έχει πλούσιο εκπαιδευτικό έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Νοσηλευτικής και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ERASMUS. Το ερευνητικό και συγγραφικό της ενδιαφέρον εστιάζει την τελευταία δεκαετία κυρίως σε θέματα ηθικής και δεοντολογίας στο χώρο της υγείας. Ως νοσηλεύτρια, εργάστηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο και διετέλεσε Διευθύντρια του συγκεκριμένου Νοσοκομείου από το 1986 έως το 1996. Είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Συμβουλευτική Επιτροπή Κατάρτισης Νοσηλευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη Νοσηλευτική

 

Χρυσή Χατζηχρήστου

 

 

 

 

Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας, Φιλοσοφικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας του Τομέα Ψυχολογίας.

Σπούδασε ψυχολογία στο Τμήμα Ψυχολογίας της Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Harvard University και στο University of California, Berkeley, από το οποίο πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα στη Σχολική και Συμβουλευτική Ψυχολογία. Στη συνέχεια διετέλεσε post-doctoral research fellow και επιστημονικός συνεργάτης στο Max-Planck Institute for Human Development and Education του Βερολίνου. Έχει εργαστεί σε κέντρα ψυχικής υγείας και σχολεία στις Η.Π.Α. και στην Ελλάδα. Έχει πλούσιο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο καθώς διετέλεσε στο παρελθόν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο που εστιάζεται στο χώρο της σχολικής ψυχολογίας.

 

Ιωάννα Γιαννοπούλου

 

 

 

 

 

Παιδοψυχίατρος, Διευθύντρια ΕΣΥ στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου, Συνεργάτης της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Έχει πλούσιο κλινικό έργο στον τομέα της ψυχιατρικής παιδιών και εφήβων τόσο σε αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού (στη Σουηδία: Karolinska Institute, Huddinge University Hospital, και στην Αγγλία: The Maudsley & the Royal Bethlem Hopitals, King’s College Hospital) όσο και στην Ελλάδα. Είναι συνεργάτης σε μεταπτυχιακά εκπαιδευτικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, και του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς. Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο εστιάζει κυρίως στο ψυχικό τραύμα, στις επιπτώσεις των καταστροφών σε παιδιά και εφήβους, στη ΔΕΠΥ και σε θέματα ψυχιατροδικαστικής παιδιών και εφήβων.

Βιογραφικό Σημείωμα

 

Ελένη Καμπέρη

 

 

 

 

 

Εκπαιδευτικός

Έχει υπηρετήσει στη Δημόσια Εκπαίδευση ως νηπιαγωγός και ως Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής στο Νομό Ιωαννίνων. Πέραν του παιδαγωγικού της έργου έχει επικεντρωθεί στην αγωγή γύρω από την απώλεια καθώς και στη χρήση της δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση ως παιδαγωγικού μέσου. Έχει οργανώσει ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια στα θέματα που ειδικεύεται και έχει συμβάλλει μέσω του συγγραφικού και εκπαιδευτικού της έργου στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας των εκπαιδευτικών σε θέματα στήριξης μαθητών που θρηνούν.

 

Ζαϊρα Παπαληγούρα

 

 

 

 

 

Καθηγήτρια Εξελικτικής Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σπούδασε ψυχολογία και έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Εργάστηκε με ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας και από το 2014 είναι Καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το συγγραφικό και ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν κυρίως την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την υιοθεσία, τις σχέσεις γονέων – παιδιών και τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Εδώ και πολλά χρόνια διδάσκει μαθήματα σχετικά με την απώλεια και το πένθος σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

 

Μάρα Πολίτη

 

 

 

 

 

Στέλεχος Επιχείρησης

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μέριμνας από το 2016 και συνεργάτης του οργανισμού από το 2016.

 

Επίτιμος Πρόεδρος της Μέριμνας

Κωνσταντίνος Παπαδάτος

 

 

 

 

 

Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ίδιου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού”. Το επιστημονικό του έργο στο χώρο της παιδιατρικής αναγνωρίζεται διεθνώς. Στη χώρα μας, ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσφορά του προς το άρρωστο παιδί, τόσο με την ίδρυση τμημάτων και υπηρεσιών στο Νοσοκομείο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού”, όσο και με τη συμβολή του στην εκπαίδευση Ελλήνων παιδιάτρων.

 

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

Για να δείτε το Καταστατικό της Μέριμνας, πατήστε εδώ.