Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 το ενδιαφέρον των Ελλήνων επιστημόνων είχε αρχίσει να στρέφεται στις ψυχοκοινωνικές ανάγκες του παιδιού με απειλητική για τη ζωή ασθένεια καθώς και των οικογενειών που θρηνούν την απώλεια αγαπημένου τους προσώπου. Aφορμή υπήρξε η διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Παιδί και Θάνατος» το 1989 από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο συμμετείχαν επιστήμονες από 25 χώρες. Την πενταετία που ακολούθησε αναπτύχθηκε ένα πλούσιο κλινικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου και το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», με στόχο την ολιστική φροντίδα του παιδιού με καρκίνο και τις οικογένειάς του. Επιδίωξη αυτού του έργου ήταν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις προκειμένου να αναπτυχθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, μια υπηρεσία που θα παρείχε ανακουφιστική φροντίδα στο σπίτι σε παιδιά με περιορισμένο προσδόκιμο επιβίωσης, εξασφαλίζοντας τόσο στα ίδια, όσο και στην οικογένειά τους ποιότητα ζωής στον οικείο χώρο του σπιτιού τους. Παρά τα ερευνητικά δεδομένα που τεκμηριώναν τις ανάγκες αυτών των οικογενειών και την εξειδικευμένη εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας που θα παρείχαν υπηρεσίες στο σπίτι, η Πολιτεία δεν ήταν σε θέση να ακούσει και να ανταποκριθεί στο αίτημα για κατ οίκον ανακουφιστική φροντίδα στα παιδιά και τις οικογένειές τους

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ιδρύθηκε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία <<Μέριμνα>> το 1995 από εννέα πανεπιστημιακούς, διευθυντές παιδιατρικών τμημάτων και επιστήμονες ψυχικής υγείας που θέλησαν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό και άρτια οργανωμένο στην Ελλάδα για τα παιδιά των οποίων η ζωή ανατρέπεται από την απειλητική για τη ζωή αρρώστια ή το θάνατο αγαπημένου τους προσώπου. Κοινή τους πεποίθηση ήταν ότι ακόμα και μέσα από τραυματικές εμπειρίες, όπως είναι ο θάνατος και η αρρώστια, ένα παιδί μπορεί -όταν στηρίζεται κατάλληλα - να εξελιχθεί φυσιολογικά, να αναπτύξει τα ψυχικά του αποθέματα και να αντιμετωπίσει τη ζωή με ωριμότητα και αισιοδοξία.

Ιδρυτικά μέλη της Μέριμνας
1. Δανάη Παπαδάτου (πρόεδρος)
Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών
2. Μυρτώ Νίλσεν (ταμίας)
Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια
3. Χρυσούλα Λεμονίδου (γραμματέας)
Καθηγήτρια Νοσηλευτικής, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών
4. Σωτήρης Μανωλόπουλος
Ψυχαναλυτής, παιδοψυχίατρος
5. Ιωάννης Παπαδάτος
Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»
6. Στέλλα Τσίτουρα
Διευθύντρια Τμήματος Κοινωνικής Ιατρικής, Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»
7. Γιάννης Υφαντόπουλος
Καθηγητής Οικονομίας της Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών
8. Aλέξανδρος Φωστηρόπουλος
Πανεπιστημιακός Ιερέας University of London, Αγγλία
9. Μαρία Wasielewski
Νοσηλεύτρια, Σύμβουλος Ψυχολογίας

Επίτιμος Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Παπαδάτος
Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Στη πορεία των χρόνων τρία ιδρυτικά μέλη αποχώρησαν και τρία νέα μέλη εντάχθηκαν στη Μέριμνα, μετά από τη σχετική αλλαγή του καταστικού της εταιρίας :

1. Ιωάννα Γιαννοπούλου
Παιδοψυχίατρος, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου
2. Ελένη Καμπέρη-Τζουριάδη
Εκπαιδευτικός, Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων
3. Χρυσή Χατζηχρήστου
Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας, Σχολή Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Ενημερωτικό φυλλάδιο Μέριμνας